Tetra Pak обяви излизане от Русия

август 4, 2022

Tetra Pak обяви решението си да се оттегли от всички текущи операции в Русия, прехвърляйки целия бизнес там на местно ръководство.

Изявлението идва след предишния ангажимент на Tetra Pak да снабдява руските граждани с основни хранителни продукти, като същевременно спира нови инвестиции и проекти в светлината на руската инвазия в Украйна. Сега компанията твърди, че нарастващите ограничения върху западния износ за Русия са причинили неустойчивост във веригата за доставки – според съобщенията не са й оставили друг избор освен да прехвърли собствеността на руското си подразделение на независима компания.

Твърди се, че този ход ще попречи на служителите да се сблъскат с прекъсвания и ще гарантира, че бизнесът за руските клиенти ще продължи. Новата организация няма да има връзка с Tetra Pak занапред.

Компанията заключава, че излизането бележи края на 62 години присъствие на Tetra Pak в Русия. Компанията благодари на своите клиенти и партньори за тяхната ценна подкрепа и на своите служители за тяхната отдаденост и обслужване през тези години.

До оттеглянето си Tetra Pak обеща да дари всичките си приходи в Русия за хуманитарни каузи в Украйна. Това беше в допълнение към 10-те милиона евро, дарени от Tetra Laval, корпорацията, която притежава Tetra Pak, през март 2022 г.

Непрекъснатите санкции срещу Русия допринасят за натиска върху веригата за доставки, като затягането на доставките на дървесина потенциално ограничава наличността на палети и засяга транспортирането на продукти.

Вашият коментар