Tetra Pak изследва употребите на графен в опаковъчната индустрия

октомври 16, 2019

Мултинационалната компания за опаковки на храни Tetra Pak ще проучва възможните бъдещи приложения на графена в производството на опаковки за храни и напитки като изключителен представител на опаковъчната индустрия в проекта Graphene на Европейската комисия. Компанията е водеща в изследванията и разработките в опаковъчната индустрия за това, как графенът може да се използва за появата на иновации при опаковките за храни и напитки.

Графенът е тънък материал на основата на въглерод, който е около 200 пъти по-здрав от стоманата. Той е отличен проводник на топлина и електричество и поглъща светлината. Tetra Pak ще разгледа как графенът може да се използва в иновациите на опаковъчните материали, като например намаляване на въглеродния отпечатък на веригата за доставка на опаковки. Те също така ще разгледат как материалът може да се използва в интелигентни опаковки, чрез използване на ултра тънки сензори от графен, които са по-малки, по-леки и по-евтини от традиционните сензори и могат да бъдат интегрирани в опаковките като носители на данни за производители, търговци на дребно и потребители. Компанията ще проучи също дали графеновите композити могат да бъдат използвани в следващото поколение оборудване, за да стане по-леко и по-енергийно ефективно, намалявайки разходите и консумацията на енергия.

Вице президентът на Tetra Pak по инженерно оборудване Сара Де Симони заяви: „Участието на Tetra Pak в Европейския проект Graphene е един пример за нашата амбиция да издигнем иновациите на следващото ниво. Привилегия е да бъдем единственият представител от нашата индустрия в тази научноизследователска инициатива и ни поставя задача за справяне с предизвикателствата чрез мултидисциплинарни изследвания и разработки заедно с нашите индустриални партньори.“

Физикът и носител на Нобелова награда професор Константин Новоселов заяви: „Графенът има потенциал да революционизира редица процеси и индустрии. След първото изолиране на графен през 2004 г., видяхме огромен успех и приложение на материала на пазара за електроника и в автомобилната индустрия; Очаквам с нетърпение следващата фаза на проекта Graphene и изследвам потенциални иновации в опаковъчната индустрия.”

Вашият коментар