Stora Enso продава три завода за опаковки от велпапе в Русия

май 20, 2022

Финландският производител на целулоза и хартия Stora Enso изпразни своите заводи за вълнообразен картон в Русия, тъй като инвазията на страната в Украйна продължава.

Компанията е продала три от своите заводи за опаковки, разположени в Луховици, Арзамас и Балабаново на местното ръководство.

Заводите са специализирани в производството на опаковки от вълнообразен картон за руските пазари за хранителни стоки, домашни потреби, сладкарски изделия и храни за домашни любимци.

Около 620 души са заети в заводите, които произвеждат годишно 395 милиона квадратни метра опаковки от велпапе.

Stora Enso каза, че решението е взето въз основа на резултатите от оценка, която установи, че предприятията и техните служители се нуждаят от по-устойчиво дългосрочно решение на фона на настоящата несигурност на руския пазар .Stora Enso каза, че техните годишни продажби и оперативни печалби преди лихви и данъци няма да бъдат засегнати от продажбата.

Продажбата е последният ход, който Stora Enso предприе, след като Русия обяви своята „специална военна операция“ в Украйна. През март компанията спря цялото си производство и продажби в Русия в отговор на инвазията.

Stora Enso продаде също две дъскорезници в страната на местното управление.

По-рано този месец компанията за хартия и опаковки Mondi реши да продаде активите си в Русия. Управителният съвет на компанията преди това е оценил всички варианти за интересите на групата в страната, включително законно разделяне поради конфликта.

Миналия месец базираният във Финландия доставчик на устойчиви опаковки Huhtamaki също обяви решението си да продаде дейността си в Русия.

Вашият коментар