RGB печат – И наистина работи!

септември 17, 2021

Всички знаем, че RGB не може да бъде отпечатано. Това цветово пространство е предназначено за екрани и други самостоятелно осветени системи. За целите на печата има CMYK и това е. Но дали това все още е вярно? Какво става, когато художник и печатар, на име Лоренц Бьогли, разработи начин за отпечатване на RGB? Защото това всъщност направи той! И резултатът е фантастична и иновативна нова технология за печат.

RGB срещу CMYK

Досега не беше възможно да се пренесе многостранното и светло RGB цветово пространство върху хартия или други материали в печатен процес. Като добавъчна цветова система, RGB е запазена за светещи носители като екрани. RGB са светли цветове, цветовото възприятие се създава чрез смесване на светлината. Ето защо се нарича още добавен цветен модел. Колкото повече цвят се използва, толкова по-ярка става картината. Ако използвате и трите основни цвята на 100%, получавате бяло.

CMYK, за разлика от това, се състои се от трите цвята циан, магента и жълто, както и от основния черен цвят, които са отпечатани на (обикновено) бял фон. Колкото повече цвят се прилага, толкова по-тъмен ще бъде резултатът. Ключовият черен цвят е необходим, тъй като 100% прилагане на циан, магента и жълто не дава истинско черно, а само тъмно кафяво.

Иновативен метод за печат

RGB печатът на Бьогли обаче е отпечатан на черна хартия и се смесва в блестящо бяло. Това е възможно благодарение на отразяващите пигменти в цветовете.

„През 2013 г., използвайки червени, зелени и сини пигменти Spectraval от Merck на черен фон, успях да създам бяло чрез надпечатване на трите основни цвята на сместа от добавки. Това успява благодарение на отразяващите пигменти в цветовете “, заяви Бьогли. Междувременно Merck и Бьогли доразвиха технологията и я направиха достъпна за обикновени печатници. RGB печат със Spectraval работи с конвенционално печатно оборудване, така че може да бъде включен в стандартни сито, офсет или флексо процеси. Четирите ключови работни процеса са:

– Файлът с изображението се сепарира в CMYK и се поставя в негатив. По този начин се получават цветовете червено, зелено и синьо.

– За производството на сито печат се избира фин растер за максимално цветно приложение.

– За печат, специалните цветни пигменти се смесват във висока концентрация в конвенционалните лакове за ситопечат.

– По време на самия процес на печат е важна ниската скорост на печат, за да се осигури идеалното разпределение на отделните пигменти.

За представянето на новата RGB технология за печат на drupa 2016, Merck си сътрудничи със STAINER, които произведоха алуминиеви композитни панели с дебелина 3 mm с размер 2750 x 1875 mm за RGB изложбената стена. За тази цел алуминиевите панели първо бяха отпечатани в черно с помощта на ситопечат, а след това отпечатани с червено, зелено, синьо и сребристо-бяло, използвайки RGB техника за печат с предоставения мотив.

Все по-голям брой области сега насочват вниманието си към RGB технологията, тъй като въздействието на този печат буквално грабва окото на компаниите и клиентите.

По материали на blog.drupa

Вашият коментар