MULTIVAC разширява своето портфолио от принтери с нов универсален термо-мастилен принтер

октомври 12, 2018

За първи път от март 2019 г., MULTIVAC ще започне да предлага термо-мастилен принтер в допълнение към термо трансферните принтери. Той ще се използва в директните принтери за печат върху фолио, а също така и в диспенсърите за етикети.

В процеса на печат чрез термо-мастилен принтер, водата в мастилото се загрява, което предизвиква появата на малки мехурчета, които изтласкват мастилените капки от дюзата, за да се създаде експлозия. За разлика от поточните мастиленоструйни принтери, термо- мастилените принтери работят с принтерни касети, в които са интегрирани принтиращи глави. Касетите могат лесно и бързо да се сменят, също така почти нямат нужда от обслужване, защото при тях не е необходимо периодично почистване. Друго предимство е, че печатащите касети не изсъхват, а времето, в което дюзите могат да бъдат открити и неактивни, преди те да не бъдат ползвани отново е много дълго. Разделителната способност на печата до 600 dpi може да бъде постигната с термо-мастилени принтери, което прави възможно точното отпечатване на екстремно малки текстове и компактни баркодове. Досега този вид принтери бяха ползвани предимно в техниката за медицината, тъй като водно разтворимите мастила бяха подходящи само за хартия или Tyvek®. При печат върху фолио в хранително- вкусовата промишленост самият период за съхнене на мастилото бе прекалено дълъг, а самото залепване на мастилото по фолиото не бе толкова качествено. От тогава досега мастилата бяха усъвършенствани, така че днес термо-мастилените принтери могат да бъдат ползвани за печат върху фолио и в зависимост от базовия материал те се разнасят и съхнат от 1 до 3 сек. При термо-мастилените принтери до четири печатащи глави могат да работят една до друга. Всяка от принтиращите глави има обсег за печат (по широчина) от 12,7 мм и така целия обхват на всички глави е 50,8 мм. Освен, че се ползват в директни принтери за печат върху фолио с индекси за задвижване, или в статични модели, монтирани на входящия или изходящия поток на опаковъчната машина, термо-мастилените принтери могат да се интегрират и в диспенсъри за етикети. В този случай принтерът се инсталира директно на изхвърлящото етикета устройство. Това предлага предимството, че може да се отпечата и партида от само 1 брой, тъй като няма променени етикети, които вече са отпечатани в предварителния печат, ако е направена промяна в оформлението. Новият модел принтер от MULTIVAC се предлага във версия със защита IP 65, също така и с режим на нулево време за престой с две принтиращи глави. Операторите, които ще работят с това решение за маркиране също ще бъдат улеснени, благодарение на автоматичната система за управление на печата чрез контролния терминал HMI на опаковъчната машина MULTIVAC. Когато се зададе определена рецепта за опаковане на конкретен продукт, автоматично се зарежда и правилния файл за печат. Не е необходимо да избирате ръчно оформление за печат или да отпечатвате данни на отделен терминал за управление на принтера.

Темата за сигурността на маркировката също е важна: благодарение на автоматичното зареждане на оформлението заедно рецептата за опаковане, оперативните грешки могат да бъдат предотвратени предварително. Подходящото оформление на правилния език с пра- вилния баркод и съответните производствени данни и индексиращи списъци се активира автоматично в принтера.

Вашият коментар