Adobe и Pantone се разделят

февруари 28, 2022

Вероятно вече сте чули, че Adobe и Pantone са се съгласили да се разделят. Има го въпросът Защо (който вероятно е свързан с пари), но по-големият въпрос е какво ще правите, когато библиотеките на Pantone вече не са включени в приложенията на Adobe Creative Cloud?

Много хора и компании се страхуват от това, но това може да бъде скрита благословия. Pantone отдавна е де факто стандартната система за съвпадение на спот цветове… но дали е най-добрата система? Може да има други/по-добри начини за съвпадение на цветовете и сега е моментът всеки да преосмисли как дефинира, обработва и управлява цветовете.

Повечето хора не осъзнават, че библиотеките на Pantone, които са включени в приложенията на Adobe Creative Cloud вече повече от осем години, са много по-стари версии от наличните днес. Например, библиотеките с покритие и без покритие бяха последно ревизирани от Pantone през септември 2019 г. (v4) – но тези актуализирани библиотеки никога не бяха включени или актуализирани в приложенията на Adobe Creative Cloud.

До тази раздяла, двете компании се пазарят за нови лицензионни споразумения от доста време. Изводът е, че библиотеките на Pantone, до които клиентите на Adobe имат достъп от почти десетилетие, са стари и остарели и с това разделяне ви принуждава да решите какво ще правите занапред.

Pantone се надява, че с тази раздяла клиентите ще изберат да използват платформата Pantone Connect. Тази платформа позволява на потребителите да се „свържат“ с облачната база данни Pantone Live, където са качени всички библиотеки с цветове на Pantone и е достъпна като плъгин за приложения на Adobe Creative Cloud, уеб приложение за уеб браузър и като приложение за смартфони и устройства.

Въпреки че платформата Pantone Connect може да е едно от решенията, важен въпрос, който трябва да обмислите е… Ще плащате ли за тази нова платформа завинаги? Общите отзиви за Pantone Connect не са положителни, като много хора са разочаровани и ядосани, че сега трябва да плащат абонаментна такса на Pantone – в допълнение към абонамента си за Adobe – за нещо, което преди е било включено. Ако успеете да преодолеете допълнителната такса, за да получите достъп до библиотеките на Pantone, това може да изглежда като добро решение, но има още какво да се обмисля.

За това, проучете пазара и намерете най-доброто за вас и вашите устройства алтернативно решение.

Вашият коментар