Ще открадне ли робот работата ми?

октомври 16, 2019

Масачузетският технологичен институт (MIT) на неотдавнашно събитие „Бъдещето на работата“, представи изследване, което предполага, че цели 48% от всички работни места в САЩ са уязвими от автоматизацията.

Технологията за изкуствен интелект (ИИI) превръща автоматизацията в по-мощна и икономически изгодна възможност за нарастващ брой случаи. MIT също посочи изследване, което предполага, че 73% от гражданите на САЩ вярват, че ИИ технологията ще намали общия брой работни места на пазара.

И така, въпросът е: роботите ли ще ви вземат работата?

Роботите ще ми вземат ли работата?

Може би, но вероятно не, поне още не. Това може да не е успокоението, което хората търсят, и докато има причини за опасения, има и причини да бъдем радостни. Лошата новина е, че най-ранните случаи на използване на ИИ и автоматизация, комбиниращи се за премахване на работни места, са в долния край на спектъра от умения. Производственият сектор е ранен пример за това. Затварянето на автомобилни заводи често се случва във фабрики, които са най-малко модерни (тоест най-малко автоматизирани). Секторът на услугите обаче не е имунизиран, а обслужващите центрове са основен фокус за ИИ. Чатботи – независимо дали текстови или гласови, намаляват броя на необходимите агенти. Екстремен пример за автоматизация, намаляваща нуждата от хора, се появи през юни 2018 г. в Китай, когато китайският гигант за електронна търговия JD.com отвори изпълнителен център за обработка на около 200,000 поръчки на ден. В изпълнителния център работят четирима души и тези хора са там, за да поддържат роботите.

Кога роботите ще ми вземат работата?

Добрата новина е, че промяната няма да бъде от днес за утре. Темпът на промяната със сигурност е по-бърз от индустриалната революция, която отне около век, но е вероятно промените да настъпят след 20 до 40 години. Напълно автоматизирани предприятия, работещи с ИИ, са скъпи и сложни за изграждане. Могат да бъдат изградени нови предприятия с повече или пълна автоматизация, но повечето от тях, ориентирани към човека, няма да изчезнат за една нощ.

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид е, че тъй като ИИ ще внесе промени, това също ще доведе до растеж. Изчислява се, че до 2030 г. изкуственият интелект ще генерира допълнителни 15,7 трилиона долара стойност за световната икономика. Повече пари означава повече работни места. Все още никой не може да предвиди къде или какви ще бъдат тези работни места, но колкото повече пари има за харчене, толкова повече предприемачи ще намерят нови неща, за които хората да ги харчат.

Управление на промяната

Тази последна технологична революция ще трябва да бъде управлявана. Ще трябва да се постигнат баланси между икономически и социални съображения – и да се разглеждат както в местен, така и в световен контекст. Това ще доведе до много предизвикателства за правителствата и ИИ вече се превръща в политически “горещ картоф”.

Образованието ще трябва да се адаптира, за да осигури подходящия вид потенциални служители. Но вече има признаци, че работодателите реагират на промяната. Например Vodafone стартира програма за преквалификация на бивши служители в обслужващия център като програмисти.

Човешкото докосване

Последният фактор, който трябва да се вземе предвид е, че въпреки че ИИ ще може да прави много неща, остава факт, че хората харесват хората. Ние сме социален вид и ранните изследвания вече предполагат, че ИИ работи най-добре, когато работи за увеличаване на човешкия потенциал. Машините може да са във възход, но все още командващи са хората.

Вашият коментар