Хартията бие пластмасата

декември 2, 2019

Пластмасовата торбичка за пазаруване, омразният градски плевел на съвременния живот, в последно време има лоша съдба. Дните й са преброени. GlobalData пита, има ли ренесанс на кошниците и опаковките от хартия за ежедневните купувачи?

Проблемът с пластмасата: трудности при рециклирането и забраната за внос в Китай

Пластмасата е трудна за рециклиране, тъй като често е замърсена от други вещества. Енергоемко е да се направи и логистично трудно да се разделят и почистват всички пластмаси в рециклируеми и нерециклируеми варианти. С въвеждането и последващото разширяване на забраната за внос на рециклирана пластмаса в Китай, отпадъците от пластмасови опаковки започнаха да се трупат, подчертавайки въздействието върху околната среда, което голямото потребление на пластмаса оказва върху света.

Според BBC, от общо 8,3 милиарда тона първична пластмаса, произведена до този момент, са били генерирани 6,3 милиарда тона пластмасови отпадъци (към 2015 г.). Приблизително 80% от тези отпадъци отиват в депата и в естествената среда, 12% са изгаряни и 9% са рециклирани. При сегашните тенденции в производството и управлението на отпадъците, приблизително 12 милиарда тона пластмасови отпадъци ще бъдат на депата или в природата до 2050 г.

Различни правителства въведоха такса за пазарските торбички. След въвеждането на такса в Англия, използването на пластмасови торбички спадна с над 80%. Всички основни супермаркети във Великобритания са въвели програми и цели за намаляване на зависимостта от пластмаси за еднократна употреба. Много магазини обаче взеха решение да върнат хартиените торбички, тъй като те са евтини, рециклируеми и биоразградими.

Цикълът на пазарската торбичка: преформулиране и преработка на дизайна за следващата революция при опаковките

Пластмасовата пазарска торбичка изглежда е част от цикъл. Преди 1800-та година, пазарски торбички не е имало; купувачите са използвали кошници или търговецът е доставял стоките до домовете им, точно както прави онлайн пазаруването днес. Хартиените торбички влязоха в играта, когато станаха лесни и рентабилни за масово производство, само и само самите те да бъдат заменени с пластмасови торбички. Тъй като екологичните разходи за пластмасови торбички започват да надвишават ползата, голяма част от търсенето на пластмасови торбички за еднократна употреба намаля. Няма изискване камионите за доставки от супермаркетите да използват торбички за еднократна употреба, когато събират накуп покупките на потребителите, когато хартията или щайга за многократна употреба може да направи това. Сега потребителите носят собствените си торбички от плат в супермаркетите, за да избегнат таксата.

Следващата стъпка ще бъде преформулирана биоразградима пластмаса като PEF и хартиени торбички, където търсенето все още съществува, като например в по-малки бизнеси и на щандовете за плодове, млечни продукти и месо. С последните разработки в дизайна като 3D печат, потребителите вече имат възможност да отпечатват и продават свои ефективни сгъваеми дизайни за кошници за многократна употреба. Вече съществува възможност супермаркетите да насърчават състезания за 3D печат на следващите безопасни за околната среда опаковки и торбички за многократна употреба, които използват най-малко суровини. Като впрегнем креативността на хората и ги възнаградим финансово, следващата голяма революция при опаковките ще има положително въздействие върху околната среда, а не отрицателно.

Вашият коментар