Тайландски супермаркет замества пластмасовата опаковка с бананови листа

април 2, 2019

Тайландският супермаркет Римпинг започна да използва опаковки от бананови листа като заместител на пластмасата. Споделена в  социалните медии над 11 000 пъти, опаковката привлече световното внимание за пръв път чрез публикациите във Facebook от Perfect Homes Chiang Mai Limited.

Опаковката от бананови листа се използва за увиване на стръкове пресен лук, чушки, люти чушки и други продукти и се завързва с лента от гъвкав бамбук. Пластмасата се използва за етикетите на продуктите, но много коментатори похвалиха супермаркетите за опита им да намалят консумацията на пластмаса, казвайки, че „малките стъпки правят голяма разлика“.Много от тях също така подчертават, как опаковката рекламира устойчивостта, тъй като е биоразградима, може да се превърне в компост и е свободна от токсини или оцветители, които могат да бъдат намерени в пластмасовите опаковки. Листата също така осигуряват естествена защита, тъй като са водо- и влагоустойчиви.

Банановите листа често се използват в Азия, за да се завиват сготвени храни, особено лепливи ястия от ориз, като тайландския десерт Ханом Тиан и индонезийския Лонтонг.

Очаква се тенденциите за устойчива опаковка да нараснат през тази година, като акцентът ще бъде поставен върху опаковки без пластмаса и такива от регенерирани океански пластмаси.

Вашият коментар