Софийски международен панаир на книгата

декември 13, 2022

От 6-и до 11-и декември, в НДК се проведе 49-ият Софийски международен панаир на книгата. Това беше най-мащабното му издание след пандемията.

Над 150 издателства и щандове на 4 етажа в НДК предложиха на посетителите срещи с писатели, а чуждестранните автори, които дойдоха в София специално за форума, са 18.

Това е рекорд, каза Десислава Алексиева – председател на Управителния съвет на асоциация „Българска книга“.

Гости на събитието бяха знакови автори, издатели преводачи, илюстратори и приятели на книгите, сред които: вицепрезидентът Илияна Йотова, столичният зам.-кмет по културата и образованието Мирослав Боршош, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев, Михаил Вешим, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Виктор Топалов, Алек Попов, Павлина Делчева-Вежинова, Виктория Бешлийска, Красимир Димовски, Богдан Русев, Константин Трендафилов (Папи Ханс), екипите на новото списание “Дъга”, на комикса “БИОН” и много други.

Освен огромния брой издатели, изложението през 2022 постави и рекорд в броя на посетителите от всички възрасти, тъй като по време на Софийския международен панаир на книгата се проведоха още две мащабни събития, свързани със съвременната литература и книгоиздаването в България – десетото издание на Софийския международен литературен фестивал и петия Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Мотото и на двата фестивала и на панаира е “Четене с разбиране” и то съвсем не случайно в годината, в която виждаме, какви са последствията от дезинформацията и колко трудно е на хората да се ориентират в потока от информации, от противоречиви информации. Литературните срещи бяха представени на две сцени.

По време на Коледния панаир на книгата Асоциация “Българска книга” връчи и годишните си награди за книгоиздаване “Златен лъв”.

Вашият коментар