Рециклируема гъвкава стояща опаковка с висока бариера

декември 21, 2022

TotalEnergies, Windmöller & Hölscher и Mitsubishi Chemical Group представиха успешното доказателство на концепцията за напълно рециклируема стояща опаковка с висока бариера, подходяща за приложения за хранителни продукти.

Партньорите са разработили напълно рециклируема опаковка с висока бариера, която да замени многоматериални структури (като например метализиран BoPP/PE или метализиран BoPET/PE), в съответствие с ангажиментите на собствениците на марки за 100% рециклируеми опаковки до 2025 г. Състоящо се от 98% полиетилен и по-малко от 2% EVOH, необходими за бариерни свойства, новото решение показва идентични характеристики без никакъв компромис по отношение на рециклируемостта, позволявайки навлизане в наличните потоци за рециклиране и по този начин допринасяйки за справяне с предизвикателството на пластмасите в края на живота им.

„Замяната на многоматериални опаковки, които не подлежат на рециклиране, е от ключово значение за гарантиране на циркулярността на пластмасовите материали, предлагайки на пазара по-качествени елементи, които да се използват като суровина за рециклиращата индустрия. Ние се ангажираме да ускорим кръговата икономика чрез интегриране на принципите на екодизайна в нашия процес на разработване на продукти, в съответствие с нашата амбиция да произвеждаме 30% рециклирани и биополимери до 2030 г.“, каза Оливие Грейнер, вицепрезидент в TotalEnergies.

„С това продуктово проучване сме много доволни да покажем още една липсваща част от пъзела към истинска кръгова икономика. Нашите водещи знания и авангардни технологии за производство на бариерни и MDO-PE фолиа, както и отличното сътрудничество между всички партньори направиха това възможно.” каза д-р Йонас Шмид, ръководител продуктов мениджмънт в Windmöller & Hölscher.

„Щастливи сме да участваме в този съвместен проект, предлагайки иновативна и устойчива опаковка на индустрията. Благодарение на комбинацията от избрани бариерни материали, заедно с отличната машинна технология, се постигат нуждите от висока бариера за водна пара, кислород и аромат. Освен това структурата може да бъде декларирана по дефиниция като еднослойно решение и също така е напълно механично рециклируема“, обясни Доменико Де Анджелис, генерален мениджър продажби в Mitsubishi Chemical Group.

Вашият коментар