Произходът на офсетовия печат

август 12, 2019

Разработването на офсетовата печатна машина става в три етапа. Всичко започва през 1875 г., когато Robert Barclay от Англия патентова първата ротационна офсетова литографска печатна машина. Прочетете цялата история на произхода на офсетовия печат. Виждали ли сте някога, как днес се печатат вестници, списания или книги? Изненадващо, технологията, която все още се използва, датира от края на 19 век. Ключовата дума е офсетов печат. Но какво точно е това? Офсетовият печат е техника, при която намастиленото изображение или текст се прехвърля от пластина към гумено платно и от там към хартията или друга печатаема повърхност. Днес офсетовата печатна машина все още се използва за отпечатване на големи обеми от изображения или текстове. Тя остава ефективен метод за печат на многобройни копия бързо, ефективно и с високо качество.

Първата ротационна офсетова литографска печатна машина

Произходът на нашия модерен офсетов печат може да се проследи от 1875 г., когато в средата на 19-ти век Robert Barclay от Англия комбинира технологията за трансферен печат с ротационната печатна машина на Richard March Hoe от 1843 година. Резултатът е първата ротационна офсетова литографска печатна машина, която заменя плоския камък с метален цилиндър. Този офсетов цилиндър е бил увит в специално обработен картон, който прехвърлял печатното изображение от камъка към повърхността на метала. Разработеният впоследствие офсетов печат се приписва на двама независими изобретатели: американецът Ira Washington Rubel и германският имигрант в САЩ, Cašpar Hermann. Около 1904 г. и двамата създават печатни машини, които печатат индиректно, т.е. от печатната форма върху гумен валяк и след това върху лист хартия.

Ira Washington Rubel и неговото случайно изобретение 

Когато фотографията става популярна в началото на 1900-те, някога процъфтяващата литография започва да излиза от употреба. Вместо това фотогравирането е във възход. Но когато Rubel, работейки с печатната машина на Barclay, забравил да зареди лист по време на печата, открил, че гумената подложка (използвана за придвижване на хартията, която трябва да бъде отпечатана през машина) е произвела много по-точен образ от метала. След като този вид печатна техника беше усъвършенствана, офсетовата печатна машина отново процъфтява.

Cašpar Hermann разработва първата ролна офсетова печатна машина

По същото време, американският имигрант Cašpar Hermann от Кьонигсберг / Германия преработва ротационните машини за печат на книги в офсетови печатни машини. Започва с една машина, която той произвежда за печатница в Найлс, щата Охайо. След завръщането си в Германия през 1907 г. Hermann планира многобройни по-нататъшни разработки. Една от тях е първата ролна офсетова машина, в която непрекъсната ролка хартия преминава през печатната машина. Само след като бъдат отпечатани, страниците се разделят и изрязват до желания размер. Идеите на Hermann обаче не могат да бъдат реализирани до 1910 г., когато той започва да си сътрудничи с Vogtländische Maschinenfabrik AG (VOMAG). Първата ролна офсетова печатна машина е била представена в Лайпциг през 1912 г. Това е прототип на модерните офсетови печатни машини, които все още се използват и днес.

Вашият коментар