В брой 6 ще намерите

В брой 6 / 2019 (ноември – декември) на списание Опаковки и Печат можете да прочетете:

Речник на пластмасовите опаковки

От самото си начало, ерата на устойчивостта постави дилема пред потребителите на пластмасови опаковки: как да запазят предимствата на пластмасите и все пак да бъдат считани за екологично отговорни.

Основи на подготовката на данните за печат

В наши дни, печатниците получават печатните данни от различни източници. Традиционната процедура в печатницата, при която данните се подготвят в единен работен поток и се прехвърлят директно към печатната машина, престана отдавна да бъде единствената. Много самостоятелно работещи медийни дизайнери и рекламни агенции могат да изпращат своите данни до различни печатници. Това се прави почти изключително цифрово, като например директно чрез мрежата или сървърни решения.

Оптимизиране на производството на опаковки от картон за максимална печалба

Сегментът на сгъваемите картонени опаковки е сред най-силните в опаковъчната индустрия, като в световен мащаб възлиза на над 100 милиарда долара и се очаква да нараства, според доклад на Smithers Pira. Този растеж е особено впечатляващ, тъй като идва в момент, когато опаковъчната индустрия е по-конкурентна от всякога. Собствениците на марки имат на разположение все по-голямо разнообразие от формати на опаковки, тъй като те преценяват цялостното решение за това как най-оптимално да пакетират даден продукт.

Дизайн за оптимизирано използване на ресурсите  

Природните ресурси се използват във всички процеси на извличане на суровини и производство на опаковъчни материали, както и в самата опаковка. Възникват и допълнителни въздействия върху околната среда като емисии във въздуха или изхвърляне във водата. От гледна точка на околната среда, по отношение на използването на материали за опаковки, добрият първоначален подход е просто: „по-малко е по-добре!“

Дигитални довършителни процеси

Повечето стъпки след печата са основно механични, като сгъване и биговане. Това едва ли е изненадващо, като се има предвид, че изискванията, поставени пред отдела за довършителни работи, не са се променили много, въпреки че повечето от решенията, които ще разгледаме тук, са проектирани да работят с дигитален печат. Но има няколко устройства, които наистина използват цифровите печатни технологии, за да прилагат довършителни процеси, например, използвайки мастиленоструйни печатащи глави за полагане на покрития с UV втвърдяване като решение за спот лакиране.

Цените на влагоустойчивите смоли в сравнение с качеството

Ползите от влагоустойчивите смоли са добре известни; почти всички предприятия за картонени кашони ги използват понякога, а някои работят с тях непрекъснато. Използват се за кутии, в които се поставят плодове и зеленчуци, меса или подобни продукти – и това е разумно за всеки кашон, който може да бъде изложен на влажна или мокра среда навсякъде по време на пътуването си от предприятието до потребителя. По-малко разбран е фактът, че влагоустойчивите смоли не са еднакви и това как се използват, прави съществена разлика в качеството и целостта на крайната опаковка.

Непластмасовата опаковка не е единственото устойчиво решение

Пластмасовите отпадъци се превръщат в все по-належаща грижа за днешните потребители, отколкото някога в миналото. Изследванията ни казват, че средно осем милиона метрични тона пластмасови отпадъци навлизат в океана всяка година и че тези пластмасови отпадъци могат да повлияят на здравето на океаните, морския живот и може би дори на човешкото здраве.

Пълно съответствие на фармацевтичните решения за етикетиране

Всички производители на фармацевтични опаковки трябва да посрещнат предизвикателствата, поставени от новите регулации и по-строгите указания за опаковане. Налице е нарастващ натиск да се разберат правилата подробно и да се гарантира, че всяка опаковка отговаря на изискванията.

Дигитални мастила – част 2

Специалистите от индустрията стартираха множество нови решения, много от които бяха представени на Labelexpo Europe 2019.

Предстоящи възможности за европейско финансиране на компании от печатарската индустрия

2020 г. е последната от настоящия програмен период за европейско финансиране на бизнеса. Но в навечерието на новия програмен период все още има две близки възможности за безвъзмездно
финансиране на инвестиционни проекти на компании от печатарската индустрия.

Какво можете да очаквате през 2020 година

В днешно време да се опиташ да кажеш какви ще са тенденциите е като да хвърлиш
шепа стотинки през рамо и да познаеш колко ще паднат на лице и колко на гръб. Динамиката на пазара и света като цяло е толкова голяма, че нещата изчезват, преди да са се развили, тенденциите умират, преди да са видели бял свят.

Интервюта с управителите на фирмите с юбилеи Гетина и Тафпринт

Вижте повече на: http://printmedia.bg/%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82/