Нов компостируем, биоразградим опаковъчен материал, получен от картофено нишесте

март 6, 2024

Защитеният с патент материал е биоразградим и компостируем в домашен компостер, солена вода, сладка вода и почва. Той е проектиран да отговаря на стандартите за компостиране EN 13432 и се твърди, че се разгражда за 3 до 6 месеца при условия на домашно компостиране.

Компанията казва, че продуктите на NOPLA потъват на дъното на водните басейни и вместо да причиняват вреда на дънните утайки, осигуряват препитание за живите организми. Освен това материалът е в съответствие с Директивата на ЕС 904/2019 SUP, което означава, че може да се използва за производство на продукти като прибори за хранене и сламки.

Plastpom добавя, че продуктите на NOPLA имат отпечатък от 1,7 kg CO2 на килограм, в сравнение с 3,5 kg, отделяни от полипропилена. Твърди се, че производственият процес консумира около 30% по-малко енергия, което води до по-малък въглероден отпечатък и по-ниски разходи.

Вместо да използва химикали, той е физически и механично модифициран. Биогранулатът на NOPLA е подходящ за леене под налягане, формоване чрез издухване и термоформоване на съществуващи машини, което се очаква да помогне на производителите да се стремят към устойчивост в техните продуктови линии.

Освен това е предвидено да се избегнат таксите за рециклиране, които се прилагат за пластмасови продукти в цяла Европа.

Bio Plast Pom е проектирал, изградил и защитил авторски права на оригинална производствена линия за биогранулата и производството е започнало през май 2023 г.

Plastpom работи с Технологичния университет в Гданск и други научни центрове за проектиране на компостируем и биоразградим материал на базата на картофено нишесте – стремейки се към намалено въздействие върху околната среда, по-ниски емисии на CO2 и енергийна ефективност.

Вашият коментар