Най-доброто от двата свята: световна премиера на VariJET 106 oт Koenig & Bauer Durst

октомври 20, 2021
 • Ексклузивна демонстрация на живо
 • VariJET 106 комбинира предимствата на дигиталната inkjet технология заедно с тези на конвенционалния офсетов печат и инлайн довършителните процеси
 • Старт на бета тестове на новата дигитална печатна машина VariJET 106 във формат B1 до няколко седмици
 • Koenig & Bauer Durst GmbH за пръв път представи новата VariJET 106 на ексклузивна демонстрация на живо пред клиенти в Клиентския център в Радебойл, разположен близо до Дрезден, Германия. Модулната листова дигитална машина за печат на сгъваеми картонени опаковки е проектирана съвместно от Koenig & Bauer и Durst.

  Бета тестовете стартират още през следващите седмици, използвайки доказания на пазара опит на Durst и Koenig & Bauer. През втората половина на 2022 година ще бъдат инсталирани и първите машини VariJET 106 в печатници в Европа и Америка. Целевите клиенти включват печатници на опаковки за фармацевтичната, козметичната, тютюневата и хранителната промишленост.

  По време на презентацията в Клиентския център, представителите на Koenig & Bauer споделиха своите идеи за бъдещото развитие на опаковките. Бяха представени новости в развитието на дигитализацията на бизнес процесите при разработването на нови продукти и услуги.

  Машината във формат B1 с производителност до 5,500 листа/час съчетава най-доброто от двата процеса – дигитален inkjet и офсетов печат. VariJET 106 се базира на мастилноструeн печат с цел висококачествено производство. Иновативната дигитална печатна машина е резултат от сътрудничеството между Koenig & Bauer и Durst. VariJET 106 е базирана на платформата на стандартната високопроизводителна машина на Koenig & Bauer – Rapida 106 и на електрониката на печатащата глава на Durst. Тя съчетава опита в inkjet печатните процеси на Durst и технологията RIP, което включва  Durst Analytics, Smartshop и Workflow.

  Чрез технологията за седемцветен (CMYK плюс оранжево, зелено, и виолетово) мастилноструен печат с мастила на водна основа, VariJET 106 е подходяща и отговаря на строгите изисквания за печат и безопасност на първичните хранителни опаковки. VariJET 106 е подходяща за производство на персонализирани печатни продукти, както и за редуване къси и средни тиражи.

  Какво прави VariJET 106 толкова уникална:

  • Модулно интегриране на печатни и довършителни процеси
  • Комбинация от дигитален печат с доказаната платформа на Rapida
  • Прецизен пасер благодарение на инлайн производство
  • Изключително добра възвръщаемост на инвестицията, ефективно производство дори и при супер къси до средни тиражи
  • Ресурсна ефективност, ниски складови разходи и ниска макулатура
  • Гъвкавост при печат на тестови и нови поръчки
  • Изключително бързо адаптиране към изискванията на пазара

  През 2019 г. Koenig & Bauer и Durst за пръв път обявиха, че са обединили своите усилия и са създали независимо съвместно дружество. VariJET 106 е първият продукт, разработен съвместно от двете компании. Машините от сериите Delta SPC 130  и  CorruJET 170, насочени към производство на опаковки от велпапе, са вече в експлоатация и част от портфолиото на Koenig & Bauer Durst.

  VariJET 106, Delta SPC 130 и CorruJET 170 са проектирани с ключови технологии с цел автоматизиран и високопроизводителен печат на хранителни опаковки. Те се характеризират с бърза подготовка, гъвкави конфигурации, възможност за печат на по-къси тиражи, персонализирано производство и печат на голям брой поръчки. Те отговарят и на нарастващото търсене от страна на клиентите за устойчивост, защита на марката и могат да отговорят на нуждите на клиентите от мултиканална комуникация, включително електронна търговия.

  Robert Stabler, изпълнителен директор на Koenig & Bauer Durst, споделя: „Гордеем се с тази световна премиера – беше истинско предизвикателство! Наистина сме развълнувани от прогреса и възможностите с нашата VariJET 106 въпреки тези трудни времена. Планираме още бета тестове с клиенти. Ще работим в партньорство с  потенциални клиенти, които вече имат виждане за мащабно персонализиране на продуктите. Получаваме обратна връзка от клиентите ни, че късите тиражи, масовото персонализиране на продуктите и нуждата от гъвкавост са основателни причини за преминаване към дигитален печат.

  „От успешните компании се очаква да прегърнат настъпващите тенденции и да предложат решения. Собствениците на марки желаят техните продукти да се откроят, изискват по-кратки срокове за производство и в същото време желаят да намалят макулатурата. Същевременно те трябва да са сигурни, че новите методи на производство ще са надеждни, с оптимизирани разходи, ще отговарят на всички изисквания и в същото време трябва да дават възможност за масова персонализация без никакви компромиси в качеството. Ние изпълняваме тези очаквания.“

Вашият коментар