Над 350 подготовки само за една работна смяна

февруари 10, 2021

Печатница Rindt се устремява към успеха с осемцветна печатна машина Rapida 106 с обръщач

  • Оптимизирани процеси на производство при печат на рекламни материали и опаковки
  • Отлична технология за производство на широка гама продукти
  • Висока производителност и бърза смяна на поръчки

Измина една година откакто Печатница Rindt пусна в експлоатация в своята база във Фулда нова осемцветна литова офсетова печатна машина Rapida 106, оборудвана с лакова секция и обръщач за печат 4+4. За втори път тази немска печатница, член на медийната група Parzeller, избира печатна машина Rapida, оборудвана с обръщач и лакираща секция. Печатните машини на Koenig & Bauer в различни конфигурации формират гръбнака на машинния парк на компанията в продължение на над 16 години. Към днешна дата са закупени седем печатни машини, три от които печатницата вече използва в трисменен режим.

Трите печатни машини Rapida 106 в линия: поглед от Печатница Rindt

Осемцветната печатна машина позволява на Печатница Rindt да продължи да разширява своето портфолио като й помага да отговори на нарастващия ценови натиск от страна на едностранния печат. Днес повечето рекламни материали се печатат на машина с обръщач с едно преминаване на листа и при необходимост могат дори да бъдат лакирани като част от същия процес. От друга страна, двете прави печатни машини в печатницата са оптимизирани за печат на опаковки. А това означава наличие на отлични и доходоносни средства за производство на всякакъв продукт.

Печатница с добавена стойност с висок коефициент на реално производство

Високото ниво на гъвкавост също е първостепенно значение, защото производството в Печатница Rindt се характеризира най-вече с разнообразие. Фирмата работи с изключително референтни клиенти. Сред тях са няколко от фирмите DAX, доставчици на финансови услуги, големи имена във фармацевтичната промишленост, автомобилния сектор, логистиката, хранително-вкусовата промишленост, здравеопазването, медийните услуги и туризма, както и издателства, застрахователни компании и агенции. Освен типичните рекламни продукти, портфолиото на печатницата включва производство на опаковки, печатна продукция с всевъзможни лак ефекти и цяла серия от изключително сложни продукти, в производството на които Rindt се е специализирала.

Управителят Sebastian Jerabeck описва фирмата като „печатница с добавена стойност“, което той обяснява по следния начин: „Щастливи сме да поемаме и да успяваме с поръчки, които поставят другите на колене. В същото време се радваме на изключително висок коефициент на реално нетно производство, защото освен до нашите имаме достъп до голямо разнообразие от производствени мощности от други бази на фирмената група.“ Това позволява типичните услуги, които се предлагат от печатница с листов печат, да бъдат допълнени от тези на медийната група: това варира от рекламни агенции, разработка на приложения и дистрибуция на продукти, до ролен офсетов печат в двете направления heatset и coldset, както и довършителни операции.

Sebastian Jerabeck е удовлетворен от ефективността на осемцветната печатна машина Rapida 106: „За нас над 350 подготовки на работна смяна е ежедневие.”

В същото време клиенти на Печатница Rindt могат да избират между два напълно различни подхода за производство: в единия случай специалисти придружават клиентите на всеки един етап от производсствения процес като им позволяват да развият уникални и понякога  изключително сложни печатни продукти. Това включва, например, създаване на бели прототипи, утвърждаване на дизайна или мострите за щанцоване или вариантите на сгъване, перфорации или лакиране. Отделите по снабдяване, особено на големите компании, оценяват тази цялостна услуга. Те често изискват физически мостри като база за бъдещи решения преди реалния старт на производството на продукта и няма как да са запознати с всеки един детайл от печата и довършителни операции поради различието от тяхната работа.

Алтернативно, поръчките за печат могат да бъдат обработени без предварителна консултация и без допълнителни услуги – на цените, които са сравними с тези на онлайн печата.

Операторите на листовите офсетови печатни машини Rapida

Има много добри причини, поради които фирмата отново и отново избира листовата офсетова технология на печатните машини Rapida. „От една страна, печатът на рекламни материали се сблъсква с огромния натиск в разходите,“ споделя Sebastian Jerabeck. „Същевременно обаче самата печатна машина е свързана с много голяма инвестиция.“ При тази ситуация е важно да се инвестира в оборудване, което да произвежда без проблеми и да улеснява производството с големи обеми и максимум автоматизация. За специалистите във Fulda, технологията на машините от серията Rapida тук е „мярката за всичко“. Качеството на печат е превъзходно, а самата технология е изключително надеждна. Еднакво значими и решаващи за експертите от Печатница Rindt са и последователните ъпгрейди от една серия машина на друга.

Ключова техническа характеристика за Печатница Rindt е компенсиране разтягането на хартията като функция на пулта за управление (технически изпълнима от задвижването на плаковия цилиндър) с цел гарантиране прецизен пасер по целия лист. Ползите от тази функция са особено забележими, когато хартията не е „по вода“.

Една от уникалните характеристики на Rapida 106 е компенсиране разтягането на хартията само с избиране на един бутон.

От същата значимост е и времето, необходимо за смяна на поръчката. „Подготовката е изключително бърза,“ споделя Sebastian Jerabeck. „За нас над 350 подготовки на работна смяна е ежедневие. За нашите печатари това означава винаги да мислят напред.“ Печатница Rindt често работи и на пълния капацитет на печатните си машини – със скорост на печат  18 000 и 20 000 листа/час.

Ръст в листовия офсет

Печатница Rindt е една от печатниците в листовия офсет, която продължава да отбелязва рекорден ръст година след година. 2020-та беше едно рядко изключение заради пандемичната обстановка.

75 служители, вкл. петима обучаващи се, организират своите работни места съгласно 5S методологията – системен подход, който позволява оптимална концентрация на дейности, които създават стойност. Това намалява стреса за отделните служители и увеличава производителността. Липсата на колебания и фактът, че всеки е устремен в една и съща посока, са доказателство за здравословен работен климат. Sebastian Jerabeck е убеден във връщането към ръста след края на пандемията и вече има по-амбициозни планове за автоматизирането на процесите.

Повече информация можете да намерите на www.koenig-bauer.com и www.rindt-druck.de

 

Oфициален представител на Koenig & Bauer Sheetfed AG & Co. KG България: Доминов-Консуматив ЕООД

Вашият коментар