Екологични батерии, произведени от водорасли и хартия

декември 13, 2018

 Последните проучвания разкриват, че в бъдеще можем да използваме батерии, произведени от хартия. Те са не само екологосъобразен напредък на общите системи за съхранение на енергия, но също така позволяват използването им в интелигентни опаковки, когато се комбинират със сензори.

Шведският производител на целулоза и хартия BillerudKorsnäs и изследователи от Университета в Упсала направиха важна стъпка в революцията на индустрията за батерии. Техните целулозни влакна, направени от водорасли, биха могли да проправят пътя за производството на евтини и екологични хартиени батерии и биха могли да бъдат използвани в приложения за интелигентни опаковки.

BillerudKorsnäs, известни със своите усилия в разработването на устойчиви технологии за опаковкие, са обединили усилията си с изследователския екип по съвсем нов начин, както обяснява Ларс Сандберг, мениджър иновационни проекти в BillerudKorsnäs: “Това, което е специално в този случай, е моделът на сътрудничество между BillerudKorsnäs и Университета в Упсала, което доведе до технология, пригодена за мащабни производствени процеси. Съчетаваме дълбоката теоретична експертиза на изследователите с нашето разбиране за иновациите и производствените технологии. Чрез успешното създаване на съвместна платформа, можем да фокусираме работата си върху бъдещето, върху създаването на усъвършенстван продукт, който да може да бъде произведен по ефективен начин “.

Когато се комбинира със сензори, в бъдеще хартиената батерия вероятно ще оптимизира производството на интелигентни, свързани опаковки. Това позволява на доставчиците и превозвачите да проследят доставките през цялата транспортна верига с данни в реално време, които на свой ред биха им позволили да създадат системи, гарантиращи надеждността на качеството и доставчиците. Още по-доброто е, че ще бъде възможно батериите да се рециклират заедно с опаковките им, както посочва техническият директор на BillerudKorsnäs, Магнус Вилкстрьом: “Съхранението на енергия в хартиени вместо в литиеви батерии, например, позволява био-батерии, които могат да бъдат част от кръгова система, която осигурява значителни ползи за устойчивостта.”

Вашият коментар