Дебют на първата в света рециклируема опаковка

октомври 1, 2020

Първата в света напълно рециклируема автоклавна гъвкава опаковка ще се появи на рафтовете в магазините в Холандия през октомври 2020 г. Високобариерната стояща опаковка, разработена съвместно от технологичната компания Amcor и Nestlé, първоначално ще се използва за пакетиране на мокра котешка храна, с предвидени много други продукти в бъдеще.

Конвенционалните автоклавни гъвкави опаковки се произвеждат със слоеве от различни материали за постигане на бариерни и функционални свойства, но паучовете с много материали не могат да се рециклират. Amcor и Nestlé са разработили полипропиленова гъвкава опаковка (PP) с тънък, прозрачен бариерен слой AmLite за защита на съдържанието на опаковката. Покритието AmLite замества алуминия, който се използва в гъвкавите опаковки с много материали, но последната иновация е разработването на високоефективен PP филм, който може да издържи на температурата за стерилизация, казват от Amcor. „Резултатът е опаковка, която може да издържи на топлинната стерилизация и да осигури надеждна бариера за кислорода и бактериите, поддържайки храната безопасна без охлаждане за дълъг срок на годност“, добавят Amcor.

„Amcor и Nestlé заедно успяха да създадат уникално решение, което в продължение на години се смяташе за невъзможно“, каза Майкъл Зака, президент на Amcor Flexibles. „Тази високо бариерна, топлоустойчива опаковка може лесно да бъде рециклирана в потоците за рециклиране на пластмаса. съществуващи в няколко европейски държави.” Amcor съобщава, че този пробив ще подобри екологичния отпечатък на потребителските опаковки с до 60%.

Новата гъвкава стояща опаковка отговаря на насоките за кръгова икономика, изложени от инициативата CEFLEX (за която ще можете да прочетете подробности в брой 5/2020 на списание Опаковки и печат), която представлява цялата верига на гъвкавите опаковки, от доставчици на материали като BASF и Chevron Phillips и преработватели като Amcor и Avery Dennison до собственици на марки, включително Danone и PepsiCo. Разработката представлява също крайъгълен камък в ангажимента на Amcor да направи всичките си опаковки рециклируеми или повторно използваеми до 2025 г.

Вашият коментар