Дали протеинът от калмари е отговор на проблема с пластмасовите отпадъци?

август 6, 2019

Въпреки инициативите за рециклиране, таксите за пластмасовите торбички и други схеми, предназначени за намаляване пластмасовите отпадъци, приблизително 12,7 милиона тона пластмасови отпадъци всяка година попадат в океана, според Greenpeace. Но може ли и океанът да държи решението за справяне с проблема с пластмасовите отпадъци?

Според екип от изследователи от Центъра за изследвания на съвременните влакнести технологии и Катедрата по инженерна наука и механика в Университета в Пенсилвания, протеинът от калмари може да се използва за разработване на материали от следващо поколение, които нямат същото въздействие върху околната среда, както пластмасите.

Умно, самолекуващо се и устойчиво на околната среда

Протеинът, който произхожда от пръстеновидните зъби, намиращи се във вендузите на пипалата на калмарите, има самолекуващи качества. Генетичният код за протеина е открит през 2015 г. и е смесен с разтворител, за да се създаде материал, подобен на каучук, способен да се лекува сам. Засега са намерени малко ползи за материала, но директорът на Центъра, Мелик Демирел, вярва, че протеините от калмари могат да заменят пластмасата в редица продукти и приложения.

“Природата произвежда различни интелигентни материали, способни да усещат околната среда, да се самолекуват и имат изключителна механична функция“, казва Демирел. “Тези материали или биополимери имат уникални физични свойства, които не се намират лесно в синтетичните полимери като пластмасата. Прегледахме текущите знания за материали на базата на протеини от калмари, които са отлична алтернатива на пластмасата, тъй като са екологични и устойчиви.”

Как протеините от калмари могат да решат проблема с пластмасовите отпадъци?

Освен способността да се самоизлекуват, протеините от калмари също имат впечатляваща здравина, гъвкавост и еластичност, както и свойства на топлинна и електрическа проводимост. Според изследователите това може да бъде полезно за редица индустрии и сектори, включително енергетика, биомедицина, сигурност и отбрана. Потенциална полза може да бъде разработването на интелигентни дрехи и тъкани, които могат да се поправят сами, което би могло потенциално да доведе до намаляване на замърсяването с микропластмаси, тъй като производството ще спадне. В момента текстилната промишленост използва микропластмасови покрития, за да предпази дрехите от микрофибър от повреди. Въпреки това, протеиновият материал на калмарите би осигурил същото дълголетие, без да разчита на вредните пластмаси. Материалът може да се използва и за покрития в медицинската технология, като спомага за предпазването на имплантираните устройства от износване вътре в тялото.

В момента се работи върху технологията на обработка на тези материали, за да могат да станат достъпни в производствените процеси.

Вашият коментар