Войната в Украйна може да допринесе за негативните прогнози за печалбите на индустрията за хартия

април 28, 2022

Според Moody’s, печалбата преди лихви, данъци и амортизация на индустрията за хартия и горски продукти ще намалее с 10-12% през следващите 12 месеца, като значително по-високите разходи за енергия, транспорт, материали и труд ще противодействат на по-голямата част от растежа, предлаган от голямото търсене в сегмента на хартиените опаковки . Очаква се инвазията на Русия в Украйна да засили натиска върху разходите и търсенето, особено на енергия.

Moody’s следи печалбите на 41 компании за хартия и горски продукти в световен мащаб. Компанията прогнозира, че тези компании ще претърпят спад между 10 и 12% в печалбите през следващите 12 месеца, като компаниите в Северна Америка, Европа и Латинска Америка вероятно ще бъдат еднакво засегнати.

Moody’s казват, че европейските производители ще претърпят спад на печалбите с 4% през следващата година. В Европа, компании за хартиени опаковки като Smurfit Kappa и Metsa Board ще се възползват от по-високите цени на хартиените опаковки, но ескалиращите разходи частично ще подкопаят печалбите в този сегмент. Инфлацията на разходите може също да намали печалбите на неинтегрираните европейски производители на хартия, като Fedrigoni, добавя Moody’s.

Хартиените опаковки представляват около 29% от световния оперативен доход за компаниите, изследвани от Moody’s, а за 16-те оценени компании, работещи основно в този сектор, печалбите могат да се увеличат с около 6% през следващите 12 месеца. Следователно търсенето на опаковки предоставя на някои компании възможност да компенсират спадовете на приходите. Търсенето на хартиени опаковки ще се ръководи от замяната на пластмасата и продължаващия растеж на електронната търговия. В Европа, например, някои държави предприеха действия за забрана на пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци; Франция започна да прилага такава забрана за някои пресни продукти през януари 2022 г., докато Испания се очаква да последва примера през 2023 г. Очаква се също, че онлайн продажбите ще достигнат 22% от всички световни продажби на дребно през 2023 г.

През 2021 г. и в началото на 2022, увеличението на цените на опаковките е било приложено за редица класове и региони, за да се компенсират нарастващите разходи за суровини и превоз. В Европа Moody’s прогнозира, че цените на лайнерите ще се повишат с около 15% тази година в сравнение с нивата от 2021 г. Съобщава се, че за потребителските опаковки увеличението на цените може да бъде с 10-18% в сравнение с миналогодишните данни.

Moody’s казва, че в момента цените на петрола се търгуват над 100 долара за барел, докато търсенето и предлагането са невероятно променливи. Русия изнася 4,5 до 5 милиона барела на ден, като приблизително половината отива за Европа. Въпреки това ЕС се стреми да се раздели със зависимостта си от руския нефт и газ, тъй като налага санкции срещу страната, въпреки че това ще бъде постепенен процес като пълно разделяне не се очаква до 2030 г.

Някои страни може да успеят да компенсират загубата на доставки от Русия по-бързо, като се обърнат към други опции като въглища, ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници, но страните без излаз на море или тези без големи пристанища нямат толкова голяма гъвкавост при снабдяването с алтернативи. Що се отнася до компаниите, тези, които могат да генерират собствена енергия, като интегрираните заводи за първична целулоза, ще се справят по-добре, предполага Moody’s. Това може да доведе до регионални различия в устойчивостта, тъй като около 65% от фабриките за картон в Северна Америка са интегрирани заводи за първична целулоза в сравнение само с около 20% от европейските заводи.

Ето защо Moody’s очаква високите енергийни разходи да се запазят за индустрията за хартия като цяло, докато войната в Украйна продължава. Заедно с това, компанията прогнозира покачване на цените на хартиените опаковки, за да компенсира тези допълнителни входящи разходи.

Вашият коментар