Вече е официално: Картонът може да се рециклира поне 25 пъти

януари 19, 2022

Ново университетско проучване разсейва мита за ограничението на броя на циклите за рециклиране на опаковки на основата на влакна.

Опаковъчният материал на основата на влакна – хартия, гладък и вълнообразен картон – може да се рециклира повече от 25 пъти с малка или никаква загуба на целостта, според последните независими изследвания.

Проучването от 2021 г., проведено от Технологичния университет в Грац, Австрия, многократно рециклира гладък картон, за да разбере какъв ефект, ако има такъв, ще има върху механичните свойства на материала, включително неговата вродена здравина и устойчивост на смачкване. „В това проучване не можа да се докаже никакъв отрицателен ефект върху въпросните механични свойства. Капацитетът на набъбване на влакната също не показа отрицателна тенденция“, съобщават от университета.

Винфрид Мюлинг, генерален мениджър на Pro Carton, Европейската асоциация на производителите на картон, подчерта: „Констатациите решително поставят черта под общия мит, че опаковките на основата на влакна могат да бъдат рециклирани само четири до седем пъти, преди да изгубят целостта си. Проучването подчертава, че влакната от хартия и картон са много по-издръжливи, отколкото се смяташе преди. Всъщност Рене Екхарт, старши научен сътрудник в ТУ Грац, който ръководи изследването, вярва, че ограничението колко пъти хартия и картон могат да бъдат рециклирани всъщност е продиктувано повече от процеса на подготовка на запасите и постигнатата квота за събиране и рециклиране.”

Проучването отново подчертава жизненоважния принос на картона за кръговата икономика и ролята, която може да играе за подобряване на устойчивите характеристики на бизнеса и марките; сегашният процент на рециклиране на опаковки от хартия и картон в Европа възлиза на приблизително 84,2% и европейската хартиена индустрия си е поставила за цел 90% рециклиране до 2030 г. Картонът също е биоразградим, процес, известен като „органично рециклиране“.

Докладът на университета също така подчертава екологичните ползи от увеличения брой цикли на рециклиране. Колкото по-често една и съща опаковка може да се рециклира, толкова по-положително е нейното въздействие върху околната среда.

Вашият коментар