Био-сензори за измерване

декември 19, 2016

Разработването на нови ваксини е изключително свързанo със значителни разходи и време. До сега, липсваха био-сензори, с които да се наблюдава развитието на клетките по разходно-ефективен и надежден начин. Интердисциплинарният изследователски проект BIOGRAPHY събра Saueressig от Германия, Haydale от Великобритания, немската компания AiCuris и Fraunhofer Institute IBMT. Партньорите работят върху метод за отпечатване проводимо графеново мастило и протеини върху материален носител, с цел да могат да предложат плодородна почва и измервателно устройство за клетките, които ще се посеят. Тези био-сензори имат решаващото предимство, че дават възможност за онлайн наблюдение в защитената среда на инкубатора. По този начин, измерванията могат да се провеждат в различни времеви моменти, без да се увреждат клетките.

Био-сензорите BIOGRAPHY са подходящи за различни приложения, включително клетъчна биология, вирусология и био-сензорна технология. Saueressig, един от водещите доставчици на проектни разработки, индивидуален печат и преге форми, както и валови системи за обработка на ролен вид материали, играе важна роля в този проект с разработването на печатните процеси и структурирането на печатните инструменти.

Бързо опечатване

Благодарение на директно структурираните валове за дълбок печат от Saueressig и печатната линия, която е специално разработена за това приложение, първите материали могат да бъдат отпечатани с електропроводим и едновременно биосъвместим графен. За това, линията за дълбок и флексо печат FREE-1, която е оборудвана с устройство за сушене, беше обновена и оптимизирана, така че сензорите може да бъде отпечатвани изцяло на тази линия. Подходящите валове за дълбок печат са структурирани директно с помощта на пикосекундни лазери, за да се поддържат достатъчно големи чашки за протеините. За отпечатването на протеините и за изчисляване на размера на чашките, Saueressig може да разчита на опита си от изследователския проект BIOREEL, който търси оптималната микроструктура за печат на протеин и най-подходящия материал.

“За нас е удоволствие прогресът във всички области и сме горди, че цветен графен вече може да бъде отпечатан с дълбок печат по пълноценно функциониращ начин,” казва Renate Warmers, ръководител на проекта BIOGRAPHY в Saueressig.

Вашият коментар