ЮБИЛЕЙ – Алианс принт: 15 години успех с всички цветове на дъгата

февруари 3, 2017

„Ние сме една от фирмите, инвестирали най-много в иновативни технологии“, твърди управителят на печатницата Венцислав Бичаков.
Този месец една от водещите печатници в България „Алианс принт“ празнува своя 15-годишен юбилей. За основателя, собственик и изпълнителен директор на печатницата Венцислав Бичаков равносметката е положителна.

Г-н Бичаков, как открихте своя път в областта на полиграфията?
Печатарският бранш ме изкуши, още докато работех в съвсем друга област – фармацевтиката. Тогава като допълваща дейност имаше цех за производство на опаковки за медикаменти и малка печатница. Началото ми в полиграфията беше в края на 2001 г. в печатната база на Българската телеграфна агенция. Започнахме с печат на списания. Така се роди „Алианс принт“.
Как оценявате своя пазарен опит?
В ранните години успешното ни развитие беше благоприятствано от неадекватната пазарна политика на тогавашните “големи печатници”. За разлика от тях ние прилагахме ясни маркетингови стратегии. Така успяхме да привлечем много клиенти. Ще дам пример с приходите на печатницата. Когато влязох в бранша, печатницата заемаше 370-то място по приходи. Сега сме сред първите по оборот. У нас фирмите с добра пазарна и инвестиционна стратегия са малко, нещо, което създава проблеми на целия сектор. Особено зловредни са традиционните ценови войни. Много фирми избират най-елементарната пазарна политика – ниските цени. А това възпроизвежда неблагоприятна за развитие среда.
Какви са новостите при вас?
Последната голяма инвестиция, която направихме, беше производствената линия за лепене на WOHLENBERG. Това ни даде възможности за съществено увеличение на изработваните от нас книги, а експортният ни потенциал нарасна значително. Износът е приоритетна дейност на „Алианс принт“. Изнасяме основно за Франция, Англия, Германия, Бенелюкс, като от 2014 г. насам удвояваме, дори утрояваме обема печатна продукция за външния пазар. Последните една-две години печатницата е специализирана основно в областта на печата на книги и рекламни продукти – каталози, брошури с по-специфични изисквания към качеството на печат и формата на продукта.
Какъв е Вашият ключ успеха?
Ключът е в това, че винаги сме готови за новото, за риска. Този неспокоен, търсещ дух е наша запазена марка. На бизнес език успехът ни се дължи на постоянни инвестиции в иновации и адекватен маркетингов подход. Ние сме една от фирмите, инвестирали най-много в иновативни технологии. При нас има нови машини, които са рядкост дори и в Европа. Ние бяхме първите в България, когато въведохме хибридната печатна технология, пуснахме първата в София осем цветна печатна машина с обръщач, въведохме нови за бранша маркетингови подходи. Като мащаб и оборудване мощностите на „Алианс принт“ са доста над средното европейско ниво. Именно това ни дава възможност да създаваме конкурентни продукти с висока добавена стойност и съм щастлив, че нашите клиенти – държавни институции, издателства, рекламни и ПР агенции – оценяват подобаващо този факт.

Вашият коментар